Een lek raam... Voorkomen is beter dan vervangen
We zien het vaak tijdens bezichtigingen. Een lek raam. Herkenbaar aan een lelijke witte waas, alsof de ramen constant beslagen zijn. Heel vervelend want het hindert niet alleen het uitzicht maar vermindert ook de isolatie. En als het eenmaal zover is, zit er maar één ding op: vervangen. En dat kan flink in de papieren lopen. Onze makelaar Dennis de Haan vertelt uit eigen ervaring hoe u dat kunt voorkomen.
Hoe herkent u een lek raam?
Dennis: “Bij het kopen van een huis inspecteren we de staat van het onderhoud en kijken we onder andere of er sprake is van 'lekke ramen'. Een lek raam is een raam waar u niet meer helder doorheen kunt kijken en waarbij u de waas die op het raam zit niet weg kunt poetsen. Er zit vocht, vuil of condens tussen de glasbladen. Wanneer dit vocht opdroogt, laat het kalkaanslag achter. Eerst een dun laagje, maar des te langer u het lekke raam laat zitten des te meer aanslag. Uiteindelijk kunt u er niet meer doorheen kijken. Naast het feit dat dit niet erg fraai oogt heeft het raam ook zijn isolatievermogen verloren.”
Hoe ontstaat een lek raam?
“Tussen het dubbelglas zit een, vaak van aluminium gemaakte, afstandhouder die een ruimte creëert tussen de glasbladen. Die ruimte is gevuld met een combinatie van lucht en edelgas met een isolerende werking. Om de lucht schoon en droog te houden, worden de randen met een speciale beglazingskit afgedicht. Deze randafdichting moet goed beschermd worden want de speciale kit is erg gevoelig voor UV-straling en weersinvloeden. Een slechte staat van het verf- en kitwerk zorgt ervoor dat de randafdichting aangetast wordt waardoor er sneller slijtage optreedt en lekken kunnen ontstaan.”
Condensvorming
“Door het lek kan het edelgas ontsnappen. Door het drukverschil dat ontstaat tussen het dubbelglas en de buitenlucht wordt vervolgens vochtige lucht naar binnen gezogen. Deze vochtige lucht condenseert en slaat aan op de binnenkant van de ruiten. In condens zit kalk en wanneer dat droogt blijft er kalkaanslag zitten. Die zorgt ervoor dat u een witte, wazige aanslag aan de binnenzijde van het glas ziet. Hoe langer u de beglazing laat zitten, hoe meer aanslag er op de binnenzijde ontstaat, waarna het glas uiteindelijk ondoorzichtig wordt.”
Draaiende delen
“Ook kunnen slecht functionerende draaiende delen van het raam een lek veroorzaken. Ramen en deuren mogen niet knellen, ze moeten soepel draaien en eenvoudig af te sluiten zijn. Door te trekken aan of te duwen tegen klemmende ramen en deuren gaan de verbindingen tussen de stijlen en dorpels kapot en kan de afdichtingsband worden aangetast.”
Hoe voorkomt u lekke ramen?
“Wanneer u last heeft van vocht tussen uw dubbelglas dan is uw dubbelglas lek. U kunt er helaas niets aan doen, een lek raam kan namelijk niet gerepareerd worden. Uw raam heeft zijn isolatievermogen verloren en u zult deze ramen moeten vervangen om er weer goed door te kunnen kijken en warmte binnen te houden.”
Schilderen en smeren
“Om te voorkomen dat uw dubbelglas lek raakt, is goed onderhoud van belang. Zorg ervoor dat verf- en eventueel kitwerk aan zowel de binnen- als de buitenzijde van goede kwaliteit blijft. Het schilderwerk voorkomt de indringing van vocht en UV-stralen, met bijkomend voordeel dat uw houten kozijn niet gaat rotten. Wanneer u gebruik maakt van een professionele schilder zou u kunnen volstaan met één keer in de vijf jaar schilderen van de buitenzijde. Houd u er wel rekening mee dat er veel factoren zijn die invloed kunnen hebben op het schilderwerk, zoals de houtsoort en weersinvloeden. Het is dan ook verstandig om iedere drie jaar het schilderwerk te laten controleren en bij te werken waar nodig. Vooral de liggende delen hebben vaak meer te verduren. Verder kunt u ervoor zorgen dat de draaiende delen soepel blijven door regelmatig de scharnieren, deurkrukken en sloten te controleren, zo nodig te reinigen, te oliën en bij te stellen.”
Een lekkend raam is een van de zaken die we tijdens bezichtigingen constateren. Het kan tot onverwachte kosten leiden die we in de onderhandeling meenemen. Wilt u weten waar u nog meer op moet letten bij de aankoop van een woning en waarom een aankoopmakelaar zo belangrijk is? Onze makelaars informeren u graag over alle facetten die komen kijken bij het kopen van een woning.
Lees ook:
Vraag vóór 2021 uw definitieve energielabel aan
7 tips voor een beter energielabel
Onze 10 zekerheden bij aankoop van uw woondroom
Alle blogs van onze makelaars