Hou inbrekers buiten de deur
18 tips die u zelf kunt doen om inbraak te voorkomen
Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel voor veiligheid en dit wilt u dan ook zoveel mogelijk voorkomen. Inbrekers gebruiken diverse methoden om in te breken. Het liefste willen ze binnen enkele minuten in een woning zijn. Lukt dit niet, dan zullen ze al snel een ander huis kiezen. Wat zijn nu zaken die u zelf gemakkelijk kunt aanpakken? Onze makelaar Dennis de Haan geeft 18 tips die u eenvoudig kunt uitvoeren om inbrekers buiten de deur te houden.
Altijd op de loer
Dennis: "Inbrekers in uw huis, dat is iets wat u absoluut niet wilt. Het aantal inbraken neemt de laatste jaren gelukkig af en in 2020 hadden we zelfs het laagst gemeten inbraakcijfer van de laatste jaren. Dit is deels te verklaren door de situatie met corona en dus het feit dat we meer thuis zijn. Maar helaas zullen er altijd inbrekers op de loer liggen, iemand die uw huis binnendringt, aan uw bezittingen zit en alles overhoop gooit met daarbij het ergste…. uw waardevolle spullen worden meegenomen. U wordt hiermee in uw privacy aangetast en dat is zeer vervelend. Ik hoop dat het u nooit zal overkomen. Met deze tips uit de praktijk kunt u in ieder geval de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen."
Inbraakpreventie top 18 tips van Dennis
- Bel 112 - Als u iets verdachts ziet bel dan altijd met 112
- Goede sloten - Zeer belangrijk zijn goede sloten, sloten die ook bestand zijn tegen het zogenaamde kerntrekken of cilinder breken. Geadviseerd worden SKG 3* deurcilinders, deze hebben naast de kerntrekbeveiliging ook een gehard stalen brug. Op deze manier zijn de deurcilinders ook bestand tegen het cilinder breken.
- Extra sloten en strips - Plaats extra sloten bij deuren en ramen of maak gebruik van anti-inbraakstrips
- Beveilig schuifpui - Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan of plaats een houten of stalen balk tussen de deur en het kozijn. Mocht de inbreker toch het slot van de schuifpui openbreken dan kan hij in ieder geval niet de deur openschuiven.
- Maak het onaantrekkelijk - Als inbrekers met het openmaken van deuren of ramen bezig zijn doen ze dit het liefst in het donker of op een beschutte plek. Zorg ervoor dat uw begroeiing netjes bijgehouden is. Samen met een goede buitenverlichting maakt u uw huis een stuk onaantrekkelijker voor inbrekers.
- Zorg voor ‘aanwezigheid’ - Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan, zet een glas op tafel of leg een krantje neer. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Maak gebruik van automatische tijdschakelaars voor uw verlichting binnen. Deze schakelaars zijn goedkoop in aanschaf en zorgen voor verlichting op het tijdstip dat u wenst in uw woning. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel mogelijkheden om verlichting middels een telefoon aan en uit te schakelen of automatisch in te stellen. Het enige dat u nodig heeft is een internetverbinding. Deze oplossing is duurder in aanschaf maar geeft u wel de gelegenheid om uw verlichting thuis te bedienen, waar u ook bent.
- Goed afsluiten - Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai deuren ook altijd op slot, haal de sleutels uit de sloten en berg deze goed op.
- Ook de poort - Heeft u een achterom? Doe de poort goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin. Plaats op de bovenkant van uw poort en/of hek een antiklimstrip om het moeilijker te maken om er overheen te klimmen.
- Uit het zicht - Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
- Geen hulpmiddelen in de buurt - Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om ergens op of naar binnen te klimmen.
- Geen bekende plekken - Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn plaatsen waar inbrekers het eerst zullen kijken.
- Geen adres tonen - Hang aan uw sleutel(bos) nooit een adreslabel.
- Plaats een alarmsysteem - Beveilig uw huis met een alarmsysteem of plaats in ieder geval stickers op deuren en/of ramen waarin u waarschuwt dat uw huis beveiligd is. De indruk die u daarmee wekt kan soms al genoeg zijn.
- Of videodeurbel - Ook het plaatsen van een videodeurbel kan inbrekers afschrikken.
- Zet een WhatsApp BuurtPreventie groep op - Hiermee creëert u saamhorigheid in uw buurt en kunt u snel een verdachte situatie melden aan een grote groep mensen direct in uw eigen omgeving. Bijkomend voordeel is dat de gemiddelde inbreker liever niet in een wijk komt waar WhatsApp BuurtPreventie actief is. Kijk voor meer informatie op: www.wabp.nl
- Post niet over afwezigheid - Plaats geen posts op social media waarbij u aangeeft dat u een weekend weggaat of lekker aan het genieten bent van een vakantie.
- Let op inbraakmomenten - Houd er rekening mee dat gedurende de donkere wintermaanden en de vakantieperiodes het inbraakrisico het grootst is.
- Installeer SlimThuis-app - Interpolis heeft een app uitgebracht die te downloaden is op uw mobiele telefoon; De SlimThuis-app die nu een inbraakbarometer bevat. Deze InbraakBarometer voorspelt de dagelijkse kans op inbraken in een postcodegebied door middel van een zelflerend algoritme dat werkt met input van verschillende openbare databronnen. Kijk op: https://androidworld.nl/apps/slimthuis-app-inbraakrisico
Hopelijk zullen alle tips hierboven het inbraakrisico in uw woning zoveel mogelijk verkleinen. Geeft u deze vooral door aan uw buren, familie en vrienden. Zo staan wij samen sterk tegen inbrekers. Wilt u meer weten? Onze makelaars vertellen u graag alles over zaken als inbraakpreventie en andere aandachtspunten bij het kopen van een huis.
Lees ook:
Startersvrijstelling overdrachtsbelasting 2021
Een lek raam... Voorkomen is beter dan vervangen
Uw nieuwe woning verduurzamen
Alle blogs van onze makelaars