Huis verkopen bij scheiding
Van gezamenlijk droomhuis naar zakelijke oplossing
Bij een onverhoopte scheiding wordt niet alleen de emotionele band met de partner verbroken. Ook die met de gezamenlijke woning. En daar komt een hoop bij kijken. Onze makelaar Dennis de Haan legt uit hoe hij rust brengt in een hectische tijd door alle zaken rondom de woning op een rijtje te zetten.
Van vertrouwd naar zakelijk
Dennis: “Wanneer je gaat scheiden, komt er een hoop op je af. In één keer wordt de vertrouwde relatie die je ooit met elkaar had even heel erg zakelijk. Er moet een echtscheidingsconvenant opgesteld worden en misschien zelfs een ouderschapsplan. Daarin moeten ook afspraken gemaakt worden over hoe jullie de echtelijke woning onderling met elkaar gaan verdelen.”
Meer dan een huis
“Het is zo confronterend om de verdeling van de woning met elkaar te bespreken. Want de woning was meer dan een huis, het was jullie veilige thuis. Juist wanneer je die veiligheid meer dan ooit nodig hebt, valt die vanzelfsprekendheid onder je weg. Tegelijkertijd moet je wel direct allerlei beslissingen op papier zetten (het convenant). Want zonder volledig convenant die opgesteld is, zal de rechtbank jullie scheiding in eerste instantie niet in behandeling nemen.”
Opties voor de woning
Eigenlijk zijn er grofweg drie mogelijkheden voor wat er kan gebeuren met een woning na de scheiding. De keuze is afhankelijk van jullie wensen en mogelijkheden:
1 Verkopen van de woning
Het huis wordt verkocht en de eventuele overwaarde of schuld die rust op de woning wordt verdeeld tussen beide partners.
2 Een van beiden blijft in de woning, de ander wordt uitgekocht
Soms is het mogelijk dat een van beiden in de woning kan blijven wonen. In dat geval zal de andere partij uitgekocht moeten worden.
3 Gezamenlijk eigenaar blijven van de woning
Een derde optie is het in onverdeeldheid laten van de woning. Dit betekent dat beide partners (tijdelijk) eigenaar blijven van de woning. Dit kan een optie zijn wanneer het een slechte tijd is om een woning te verkopen.
Spreek eerst een makelaar
Dennis: “Welke optie er ook gekozen wordt, het is in eerste instantie sowieso belangrijk om een afspraak te maken met een makelaar voor een waardebepaling van de woning. Aan het eind van het gesprek hebben jullie zo een objectief beeld van wat de verwachte opbrengst zou zijn bij de verkoop van het huis. Dat is belangrijk, omdat jullie dan een voorlopige waarde hebben waar jullie in de komende tijd mee kunnen rekenen.”
Gratis Waardebepaling
“Een waardebepaling is bij ons altijd gratis. Willen jullie een afspraak hiervoor maken met ons, bel ons dan even. Onze mobiele nummers staan ook op de website. Weet, dat wij vaak ook in de avond of in het weekend te bereiken zijn”
Vraag een gratis waardebepaling aan
3 tips voor je makelaarskeuze
Voor het makelaarstraject kun je deze drie tips in het achterhoofd houden:
1 - Zorg ervoor dat jullie beiden aanwezig zijn bij de afspraak met de makelaar
Niet alle scheidingen verlopen fijn. Maar het succesvol verkopen van de woning is in het belang van jullie beiden. Zorg er daarom voor dat jullie beiden aanwezig zijn bij een afspraak met een makelaar. Op deze manier is de informatie die je krijgt altijd uit eerste hand en zo voorkom je een hoop dubbele gevoelens en gedoe achteraf.
2 - Zorg voor een makelaar die je vertrouwt
Het is belangrijk om te kiezen voor een makelaar waar jullie beiden een vertrouwen in hebben. Let hier dus op in het gesprek met de makelaar. Voelt het verhaal voor jullie beiden goed? Is de makelaar transparant over hoe hij of zij te werk gaat? Heb je te maken met één contactpersoon of worden de rondleidingen bijvoorbeeld straks door een ander gedaan? Allemaal zaken waar jullie je prettig bij moeten voelen.
3 - Laat de keuze niet alleen afhangen van de vraagprijs en het tarief
Natuurlijk is een zo hoog mogelijke opbrengst wenselijk. Zeker wanneer je gaat scheiden. Wees daarom ook open over je verwachtingen naar de makelaar. Hij of zij kan je vertellen wat realistisch is en dit onderbouwen met marktdata. Zie je grote verschillen in vraagprijzen tussen verschillende makelaars, bespreek dit dan ook met de makelaar waar jullie het beste gevoel bij hebben. Hetzelfde geldt voor tarieven. Niets is zo jammer als puur te kiezen voor prijs boven andere factoren zoals transparantie, kundigheid, ontzorging en vertrouwen. Vooral bij een verkoop bij scheiding waarin deze factoren dubbel zo belangrijk zijn.
Een van beiden blijft in de woning
In het geval dat een van beide partijen blijft wonen in de echtelijke woning, zijn er twee belangrijke zaken om te onderzoeken:
1 - Mag de partner de hypotheek overnemen?
Het is belangrijk om hierover contact op te nemen met de hypotheekverstrekker en dit voor te leggen. Zonder hun akkoord, is het niet mogelijk om de woning over te nemen.
2 - Is er geld om de andere partij uit te kopen?
Ligt de taxatiewaarde boven de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. De vertrekkende partner heeft in dit geval recht op de helft van die overwaarde maar daarbij is het wel belangrijk dat het geld er is om de volledige hypotheek plus het aandeel van de overwaarde van de vertrekkende partner te financieren.
Dennis: “Is het geld er niet, dan is het soms mogelijk om de hypotheek te verhogen met het bedrag dat nodig is om de partner uit te kopen. De verrekening met de ex-partner vindt dan bij de notaris plaats. Daarna wordt de vertrekkende partner ook definitief 'ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid' van de woning. Met andere woorden: de vertrekkende partner is vanaf dat moment niet meer verantwoordelijk voor de hypotheeklasten. In hoeverre het mogelijk is om deze uitkoopsom mee te financieren in de hypotheek hangt af van het inkomen van de partner die in de woning blijft wonen.”
Financieel advies
“Wanneer één van beide partners blijft wonen in de woning, is het dus erg belangrijk om je financieel goed te laten adviseren. Wij werken samen met een lokale, persoonlijke partij die hier heel veel ervaring mee heeft. We brengen je graag met hen in contact. We zullen je hierover informeren wanneer we bij jullie langskomen voor een waardebepaling.”
“Verder is het belangrijk om te weten dat je in het laatste scenario niet genoeg hebt aan een vrijblijvende waardebepaling van de makelaar. Je zult in de meeste gevallen een officieel taxatierapport moeten laten opstellen. Wij werken met onafhankelijke taxateurs die dit voor hun rekening nemen. Ook hiermee kunnen we je dus helpen. Je hoeft ons alleen even te bellen en wij koppelen je aan de juiste partijen.”
Een nieuwe woning zoeken
"Of jullie nu de woning besluiten te verkopen of één van jullie gaat de woning verlaten, er is na een scheiding vaak ook nieuwe woonruimte nodig.
Een andere woning huren
Dennis: “Wanneer je ingeschreven bent bij woningnet.nl (regio Amsterdam) kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Vaak werken woningcorporaties zoals Ymere met een wachtlijst gebaseerd op inschrijfduur. Waar het op neer komt: ben je niet langer dan 10 jaar ingeschreven, dan zal het heel lastig worden om in deze regio aan een sociale huurwoning te komen.”
“Wel is het zo dat sommige sociale huurwoningen op de markt komen in een loting. Dan maak je ook met een kortere inschrijfduur kans op een sociale huurwoning. Informeer over de mogelijkheden bij de betreffende woningcorporatie. Besef wel dat de kansen bij een loting erg klein zijn omdat er heel veel concurrentie is. Natuurlijk is het ook mogelijk om te huren in de zogenaamde vrije sector. Deze categorie huurwoningen zijn in onze regio pittig geprijsd. Dat komt door de woningnood. Op Funda kun je het actuele huuraanbod zien in Hoofddorp. Het kunnen betalen van de huur is soms haalbaar. Maar let er ook op dat verhuurders vaak óók inkomenseisen stellen. Informeer hiernaar bij de aanbieder.”
Een andere woning kopen
Indien je een andere woning wilt kopen, helpen we uiteraard graag met aankoopbemiddeling. Ook dan blijf je samenwerken met dezelfde makelaar die jullie huis verkoopt. Wel zo fijn dat je één contactpersoon hebt en houdt. Dennis: “Een aankoopmakelaar begeleidt je van A tot Z bij het vinden van een geschikte woning. We zoeken actief in de markt naar woningen die passen bij jouw wensen en mogelijkheden. We gaan met je mee naar alle bezichtigingen, we bekijken de woning met een kritisch 'makelaarsoog' om je voor een 'kat in de zak' te behoeden. We adviseren je over een bieding en brengen zelf het bod voor je uit.”
“Indien een woning bouwkundig gekeurd dient te worden, zijn wij erbij aanwezig. We kijken alle documenten na die van belang zijn. Ook bij de eindinspectie zijn we aanwezig. En als je achteraf vragen hebt, dan kun je ons altijd bereiken. Steeds met één contactpersoon. RE/MAX heeft 22 kantoren in Nederland met meer dan 150 makelaars. Dus zoek je een woning in een andere regio, ook dan kunnen we je koppelen aan de juiste aankoopmakelaar.”
Hopelijk heeft deze blog je meer inzicht gegeven in de zaken rondom het verkopen van een huis bij scheiding. Heb je een vraag over een onderwerp die hier niet tussen stond, bel ons dan. We helpen je graag! En… delen is aardig! Wil je een afspraak maken voor een gratis waardebepaling van jullie woning? Neem dan snel contact met ons op!
Lees ook:
Onze 10 zekerheden bij verkoop van uw woning
In 8 stappen verkopen we uw huis
Gratis waardebepaling, ons advies voor de juiste vraagprijs
Alle blogs van onze makelaars
Maak een afspraak
Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsservices. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.