Startersvrijstelling overdrachtsbelasting 2021

Door op 4 Januari 2021

8 vragen en antwoorden voor jonge huizenzoekers

Per 1 januari 2021 gaat de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting in. Daar bestaat nogal wat onduidelijkheid over. Wie mag gebruik maken van deze regeling? Wat houdt het precies in? Onze makelaar Dennis de Haan geeft antwoord op 8 veel voorkomende vragen over hét onderwerp van de woningmarkt in het nieuwe jaar. 

1 - Wat houdt de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting in?

Het betreft een eenmalige vrijstelling bij de aankoop van een woning. Bij gebruikmaking van deze regeling komt de 2% overdrachtsbelasting te vervallen.

2 - Wie kan gebruik maken van de vrijstelling?

Meerderjarigen (18 jaar of ouder) die jonger zijn dan 35 kunnen hiervan gebruikmaken.

3 - Zijn er bijzondere eisen die gelden om van de regeling gebruik te kunnen maken?

  • Het is mogelijk om eenmalig van deze vrijstelling gebruik te maken. Als je tussen de 18 en 35 jaar bent en je voor de tweede maal een woning koopt, kan er niet nogmaals gebruik gemaakt worden van de vrijstelling
  • De regeling is alleen van toepassing op woningen voor hoofdgebruik. Voor starters die een woning kopen en deze vervolgens verhuren geldt het nieuwe, hogere tarief voor beleggers van 8%
  • Vanaf 1 april 2021 mag de koopsom van een woning niet hoger zijn dan €400.000,- om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling

4 - Is de vrijstelling er alleen voor starters op de woningmarkt?

Nee, dit is niet het geval. De regeling geldt ook voor doorstromers tussen de 18 en 35 jaar die op dit moment al een woning bezitten.

5 - Kan de vrijstelling ook gebruikt worden door starters die ouder zijn dan 35 jaar?

Helaas. Een starter op de woningmarkt die ouder is dan 35 jaar kan geen beroep doen op de startersregeling. De regeling is expliciet bedoeld voor 'jongeren' en daarom wordt er een strikte leeftijdsgrens gehanteerd.

6 - Wat gebeurt er als ik 29 jaar ben en mijn partner ouder is dan 35 jaar?

De vrijstelling zal in zo’n geval voor elke koper individueel bepaald worden. Dat betekent dat een 29-jarige geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen voor zijn of haar aandeel, maar de partner die ouder dan 35 jaar oud is wel.

7 - Als ik, na de overdracht, alsnog besluit om de woning te gaan verhuren, moet ik dan alsnog overdrachtsbelasting betalen?

Dat ligt aan een aantal zaken:

  • Om gebruik te kunnen maken van de regeling, moet er expliciet verklaard worden dat je zelf in de woning zult gaan wonen.
  • Als de woning dan alsnog verhuurd wordt, hoeft er niets terugbetaald te worden mits dit ten tijde van de overdracht niet te voorzien was. Een goede reden is bijvoorbeeld als je voor werk naar het buitenland verhuist en daarom alsnog besluit je woning te verhuren.
  • Wanneer de regels bewust worden overtreden, dan krijg je te maken met de Belastingdienst. Als er niet aannemelijk gemaakt kan maken dat de intentie tot verhuur is ontstaan na de overdracht, dan kan de Belastingdienst de verschuldigde 8% overdrachtsbelasting alsnog in rekening brengen, maar dan nog eens met een verhoging van 10%. De belastinginspecteur kan daarnaast ook nog eens een boete opleggen van 100% van het verschuldigde bedrag.

8 - Is het verplicht om allebei voor 50% eigenaar te worden van de woning?

Nee, er is volledige vrijheid om te schuiven in de eigendomsverhoudingen. Als bijvoorbeeld beide partners 50% eigenaar worden terwijl de ene koper 29 jaar is is en de andere koper 36 jaar, dan bedraagt de vrijstelling de helft van het normale tarief. Maar als de eigendomsverhouding bijvoorbeeld verdeeld wordt met 75% voor de toekomstige eigenaar die 29 jaar oud is en 25% voor de toekomstige eigenaar van 36 jaar dan bedraagt in dat geval de vrijstelling 75% van 2%.

Er zullen ongetwijfeld meer dan deze 8 vragen zijn over dit bijzondere onderwerp. Mocht u met een vraag zitten, neem dan contact met ons op. Wij adviseren starters graag bij het zoeken naar een woning en de regels die daarbij komen kijken.

Lees ook:
Onze 10 zekerheden bij aankoop van uw woondroom
Huis kopen in 8 stappen, we helpen u door het hele koopproces
Bieden op een huis, samen op weg naar de beste prijs
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over onze aankoopbegeleiding? Maak dan een afspraak met makelaar Dennis de Haan. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel 023-2100700 of e-mail naar demakelaarsvan@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naar boven